szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

A magyar forint



1946. augusztus 1-én új pénz lépett forgalomba Magyarországon: a forint. Az új pénznem bevezetésétől a gazdasági-politikai elit a pénzügyi válság megszűnését várta. 

A magyar forint
Számos oka van annak, hogy Magyarország és Európa történetének legnagyobb mértékű inflációja köszöntött be 1945-től kezdve. A Magyar Nemzeti Bank ( MNB) aranytartalékának nagy része külföldre került, ettől a pillanattól kezdve a régi pénz, a pengő,mögött gyakorlatilag semmilyen fedezet nem állt. Merthogy óriási volt a háborús pusztulás. Az ipari termelés a háború előttinek 20%-ra esett vissza, rendezetlen volt az élelmiszerhelyezet. Emiatt óriási méreteket öltött a minden városban megtalálható feketepiac ( leghíresebb ezek közül a budapesti  Teleki téri volt a leghíresebb), ahol külföldi pénzekkel, márkával, dollárral fizettek, vagy épp visszasüllyedtünk a cserekereskedelem rendszerébe. Ma már bizonyított tény, hogy az akkori magyar rendőrség és közigazgatás is vásárolt innen, hiszen bizonyos cikkeket csak itt lehetett beszerezni.

A magyar gazdaságot- a jóvátétel és a katonai jelenlét folytán- gyakorlatilag a Szovjetunió uralta. Rákosi és Tildy is folyamatosan sürgette a szovjet vezetést, engedélyezzék a gyakorlatilag papírszemétté vált milpengő megszüntetését. Rákosi azzal érvelt, hogy Magyarország csak így tudja majd kifizetni a háborús jóvátételt. Sztálin, és Magyarországi helytartója, Vorosilov marsall végül áldását adta az új pénz bevezetésére.

A Magyar Kommunista Párt mindenféle propagandaeszközt bevetett annak érdekében,hogy a közvélemény Rákosihoz kösse a forint bevezetését. Úgy állíották be, hogy a forint és a gazdasági stabilizáció kizárólag Rákosi Mátyás érdeme.Talán ez volt a döntő tényező a kommunisták népszerűségének növekedésében. A magyar gazdaság mindenesetre jól járt az új pénzzel.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Beata
2008-08-06 16:08
El lehetne azon vitatkozni, volt-e értelme egy nagyon gyenge pénz helyett egy kevésbé gyenge pénzt kibocsátani.
zaz159
2008-08-01 15:06
MI is lenne velünk a jó öreg Forint nélkül!? EURO
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
80%
Pozitív
20%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu