szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

David Stafford: Tíz nappal a normandiai partraszállás előtt



Stafford remek történelmi könyve naplók, emlékiratok, levelek alapján mutatja be a második világháború, egyúttal az egész európai történelem, egyik legfontosabb eseményét. Nemcsak a főszereplők- Hitler, Eisenhower, Rommel,Churchill, Roosevelt- partraszállással kapcsolatos intézkedéseit és gondolkodását ismerhetjük meg, hanem a háború egyszerű hősei is feltűnnek a könyv lapjain. A kanadai ejtőernyős katona, a brit ápolónő, a Gestapo fogságában sínylődő ellenálló, a rejtekhelyén bujkáló üldözött zsidó sorsa fontos adalék a háborús hétköznapok megismeréséhez.

David Stafford: Tíz nappal a normandiai partraszállás előtt
A partraszállás- érdekesség, hogy nemcsak az Overlord fedőnevet használták- előkészületei a legnagyobb titokban zajlanak. Gyakorlatilag "egész Dél-Anglia egy nagy katonai tábor", civileknek nincs bejárás, katonáknak nincs kijárás. A D-nap pontos időpontját csak a vezérkar ismeri Az elszigeteltség egyre elviselhetetlenebbé válik a közkatonák számára. Tilos a levélírás, az aggódó anyák aztsem tudják, merre állomásozik a fiuk. Tilos atáborból kijárni,még a közeli vegyesboltba sem mehetnek ki cigiért. Ugyanez a másik oldalon is: a németek Atlanti Fala folyamatosan épül, az ott várakozó német katonák számára sincs külvilág.

A Gestapo börtönében sínylődő norvég fogoly vécépapírra írja naplóját. Fél, nehogy lebukjon. De mégjobban fél attól, hogy a partraszállás napjaiban a Gestapósok túszként fogják őket felhasználni.

De ideges a vezetés is. Churchill brit minisztrelnök attól tart, hogy a szövetségesek bombázásai túl sok civilt ölnek meg, ez pedig ellenük fordítja a lakosságot. Márpedig kulcsfontosságú a hadművelet sikere érdekében, hogy a megszállt francia területeken ne ütközzenek a lakosság ellenállásába. Hiszen ejtőernyős hadosztályok is részt vesznek a partraszállásban, akik ki tudja, hol érnek földet.

Hitler ezalatt tovább szövi álmait,pedig katonai helyzete minden fronton romlik. Az egyre inkább kegyvesztetté váló Göringet alaposan letolja, amiért az új Messerschmidtek nem váltják be a hozzájuk fűződő reményeket. Át kel őket alakítani, gondolja Göring birodalmi légimarsall, ám ez több hónapot vesz igénybe. Hitlert környezete egyre erősebben befolyásolja, orvosa, Morell doktor, sajátos injekciókúrákkal kezelteti, ám ettől a Führer idegessé,szeszélyessé válik. Mindeközben Rommel tábornok építi Atlanti Falát, a katonai vezetők között kirobban a szokásos hatásköri vita.

Akik nagyon fontos szerepet játszanak még, azok a kémek. Arabel látszólag a németeket segíti,ám valójában dezinformálja őket, a brit propagandaszándékoknak megfelelően.

Stafford könyve talán a legizgalmasabb mű, mely a partraszállásról eddig magyarul megjelent. Egymást keresztező emberi sorsokat és furcsa gondolatokat ismerhetünk meg, a tudományos objektivitás követelményét. pedig egy szó erejéig sem hagyja figyelmen kívül a Szerző.
( Gold Book kiadó, 2004.)


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
hass47
2008-09-04 17:02
Szeretem az efféle "hétköznapi történelem"-stílusú könyveket.
kekesy
2008-08-25 10:21
A normandiai partrszállás igazából egy nagy szerencsejáték volt, hálistennek, bejött. A könyv kiváló, bár abban egyetértek proix-szal, hogy Ambrose talán elismertebb kutatója a témának.
proix
2008-08-23 16:28
Jobban szeretem Stephen Ambrose könyveit a témában.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
80%
Pozitív
20%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu