szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

G.Bálint Péter: Amíg Béla alszik



Gróf Árkay Béla épp hazafelé tartott a kocsmából,mikor karikairányú szédülés lett úrrá rajta, s nem éppen váratlanul összeesett a főutcán. Ajkai a homokos földet csókolták, koszos farmeringét pedig valaki összepiszkolta. Árkayné Mártír Tubarózsa annyira szégyellte az esetet, hogy ki sem ment férje elé, hogy- a szokott módon- hazatámogassa őt. A faluban pediglen szétáradt a Béla teste által kibocsátott pálinkaszag, még a Szalmonella Varázs nevű cukrászdát sem kímélve. Az országban egyedül itt kínáltak pálinkaszagú krémest, ami igencsak ízlett hölgyeknek, uraknak egyaránt. 

G.Bálint Péter: Amíg Béla alszik
Már egy napja feküdt Béla a főutca porában, arccal lefelé, ám senki nem gondolt arra, hogy segítsen a szerencsétlen flótáson. Az asszonya bezárkózott, szégyellte magát. Ám hamarosan büszkeségbe fordult a lelkületje. Mióta Béla ott szunyált, valami megváltozott a község életében. Isteni béke áradt szét a községben. Az emberek nyugodtabbá váltak, a házaspárok veszekedései megritkultak, aminek főképp az asszonyságok örvendtek nagyon. Akik babonásak voltak- kábé az egész falu- mindjárt mondogatni is kezdték: valami csoda van itt készülőben, s e csodáknak oka pediglen Béla, aki épp a főutcán hortyog, másnaposan- ájultan.

Másnap kihirdette a polgármester, hogy a játszótér felújítására EU-s pénzt nyert a falu. Lett is nagy dínom-dánom, utcabált is rendeztek, ám mindenki vigyázott arra, hogy a földön fekvő Bélához hozzá ne érjen. Mert amíg Béla alszik,addig jól megy a falunak. Úgyhogy ne ébressze fel senki.

Érzékiné Jolika, az iskola konyhásnője, rendelkezett két, azaz kettő darab búnöző hajlamú gyermekkel. Nos, a gyermekek az éjszaka közepén hazatértek, s megígérték, hogy soha többé nem lopnak otthonról, ha ezt a mostanit elnézik nekik a szülők. A papa kezéből, talán égi sugallat hatására, kihullott a vasvilla, a család összeölelkezett, mint egy amerikai filmben, csatlakozott hozzájuk egy aranyos kis bernáthegyi, s az Érzéki család úgy döntött, megtartják a kiskutyát. Százezer forintjuk lett oda, viszont nyertek a Sorstól egy kutyát, amire évek óta vártak,s aminek megszerzéséért évek óta hiába próbálkoztak. Jolika ki is vitt a földön horkoló Béla mellé egy rúd turistaszalámit, meg egy kis kenyeret. Áldás terád, Béla- suttogta halkan.

Jolika példáját más asszonyok is követték. Tüdősné Horpadt Virginia egy szál kolbászt vitt, Lajosné Lajossal pedig a felesége egy igazi biciklit küldetett, hogy midőn Béla felébred, legyen mivel biciklizni a másvilágon. A nyugdíjaskör egy internet-hozzáféréssel rendelkező számítógéppel rótta le kegyeletét, a Szellemidézők Kertészeti Köre pedig egy szál rózsát helyezett Béla lábai közé, hogy a túlvilágon is legyen szerencséje a szerelemben.

A más faluból valók körében nem terjedt el ennyire a Béla-kultusz. Minden falunak megvolt a maga szentje. Az egyiknek egy uzsorás, a másiknak egy lottozó-tulajdonos, a harmadiknak két uzsorás, meg a behajtóembernek is titulált arkangyal, aki hajnalban kelt és éjszaka a falut kísértette. Szóval,mikor Béla végre négy nap után magára eszmélt, felállt, ásított, akkor elgázolta egy autó. Cserbenhagyásos rendszerben, a tájegység néprajzi hagyományai szerint.

Így lett vége Béla kultuszának. Bélát eltemették, a felesége iszákos lett, próbált hajdani férje nyomdokaiba lépni, de nem sikerült neki. Azt beszélték róla, férfifaló. S egy ilyen nő nem lehet szent. Csak egyszerű ember.

GBP



Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Buvolet
2009-02-12 11:33
Hiperszuperjó szatirikus novella!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
66%
Pozitív
33%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu