szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

A hagyományélesztésben segít egymás receptjeinek megismerése Márton Napi Libato(u)r – receptverseny győztesei



 

Szentendre-Budapest, 2009. október 28. – Ma délelőtt hirdették ki a Márton Napi Libato(u)r keretében kiválasztott öt legjobbnak ítélt receptet, amit a Márton Napi Libato(u)r hétvégéjén november 7-8-án Bede Róbert konyhafőnök a szentendrei Skanzenben el is készít majd.

 



A Márton napi hétvégét megelőzően 2009. október 1-ével hirdették meg a Márton Napi Libato(u)ron résztvevő 17 kulturális intézményben a Keressük az ország legjobb libareceptjét! elnevezésű versenyt. A 6 régióban összesen 78 recept gyűlt össze. A 17 helyszínről beérkezett - ott helyben a legjobbnak vélt receptekből - egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

A zsűri tagjai minden eddigi tudásukat és ismeretüket bevetették a legjobbak kiválasztásában. Az értékelési szempontok között szerepeltek a fantáziadús megoldások, a recept részletes kidolgozottsága és pontossága.

 

A zsűri tagjai voltak: Bede Róbert konyhafőnök, Zilai Zoltán a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. igazgatója, dr. T. Bereczki Ibolya a szentendrei Skanzen főigazgató-helyettese, és egyben a Tájházszövetség elnöke, Papp Lajos a Magyar Lúdszövetség elnöke és Prókai Csaba a Skanzenben található Jászárokszállási Fogadó séfje.

 

A nyertes receptek a következők.

Vadas libamell – dr. Gönczöl Lászlóné, Győr

Brassói libamell - Kránitz László, Gárdony

Cipóban sült libapecsenye erdei gombamártással - Csomai Lajos, Pannonhalma

Libaragu birsalmával, gombával - Forgács Antalné, Újrónafő

Libaleves Bencsik Anikó, Szentendre

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum különdíjasa Adorjányi Máriusz menüsora lett, mely a következőket tartalmazza: Serpenyőben sült libamell, Libamájas lencsepüré, Libazsírban megabált és grillezett édesburgonya, Kelkáposztalevél „csőtésztába” töltött lencsés erdeigomba-ragu, Libamártás.

 

A receptek a www.skanzen.hu weboldalon olvashatók. A vadas libamell első díjas recept szerzője egy hétvégi utat kapott a Magyar Turizmus Zrt. felajánlásából, a többi nyertesnek pedig a Skanzen ajándékcsomagját, illetve a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kft. pedig Szent Márton újborát ajánlotta fel. A nyertes receptek alapján az ételeket a szentendrei Skanzenben a Márton napi hétvégén Bede Róbert konyhafőnök készíti el. Az ételeknek nem csak készítési módjai sajátíthatók el, hanem a frissen kisült falatokat a látogatók megízlelhetik.

 

A Szentendrei Skanzenben tartandó Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvény társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. A gasztronómiai programokat a Magyar Lúdszövetség támogatja.


A Márton Napi Libato(u)rban résztvevő intézmények programjai:

 

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Park – Ópusztaszer: Zenés hírverés az Emlékparkban; „Márton a bor bírája” – az újbor bemutatása, értékelése, lopózás; „Borfujtás” - A hordók ünnepélyes dugózása; Libaterelő verseny; A gúnár búcsúztatója. (Mátyási József: Egy nyársra ítéltetett hizlalt Gúnárnak Márton-napi búcsúzó panasza és utolsó rendelése); Lúdas Matyi c. színi előadás bemutatója; Kugliverseny; Márton napi ínyencségek: libazsíros kenyér, libatepertő lilahagymával, kemencében sült tök, forralt bor; „Padkaporos” – Az alföldi muzsikáról dudás, tekerős, „tamburás” és „klárnétos” gondoskodik; János-áldás.

Sóstói Múzeumfalu – Nyíregyháza-Sóstófürdő: E nap régen az újbor és a libás ételek kóstolásával telt, így nem véletlen, hogy mi is ennek a hagyománynak igyekszünk eleget tenni. Számos „libás” ételt készítünk és kínálunk, már az érkező vendégeket egy kis libatepertő, libazsíros-kenyér és újbor várja a bejáratnál. A nyíregyházi kádárok egész napos bemutatója mellett tréfás vetélkedők, a fűtött kemencék mellett pedig a téli munkálkodások várják a látogatókat.

Kisgyerek Alapítvány Tájház – Dabas: Hímzés, újbor-kóstolás libatepertővel, libazsíros kenyérrel és hagymával; sült tök sütés a kemencében; A fazekas műhelyben agyagozás, korongozás, díszítés.

Felpéci Tájház – Felpéc: A Márton napi libasültet Felpécen, a Tájház udvarán található kemencében készítjük el. Hozzá finom házikenyeret kínálunk, aminek dagasztásában, szakajtásában, sütésében részt vehet mindenki, aki még nem tapasztalta meg a tevékenységet, és nem ismeri annak fortélyait, de most az élmény részese szeretne lenni. Aki még a finom felpéci borokat sem kóstolta, az feltétlenül jöjjön el hozzánk, mert a libasült után elfogyasztott, felpéci Otellónak párja nincsen, legfeljebb a Cserszegi fűszeresünk üti meg a mércét! Hogy mennyire lesz hatásos a bor, hogy a népzenészek invitálásának mennyire lehet ellenállni, az is kiderül délutánra!

Kurucz Albert Falumúzeum – Konyhár: Játékos vetélkedő gyerekeknek, benne libafogás, liba-kopasztó verseny. Márton-napi libapecsenye sütés kemencében. Libasült kóstolás. Libasirató énekek a Konyári Pávakör és a Konyári Nótakör előadásában.

Újbarki Tájház – Újbarok: A kézműves délutánon készítjük el a felvonuláshoz használandó lámpásokat, közben dalokat tanulunk a német kisebbség nyelvén, a felvonuláson pedig végigjárjuk lámpásunkkal az egész falut.

Békési Tájház – Békés: Az „Aki ludat nem eszik, egész évben éhezik!” c. program B. Szűcs Irén etnográfus „Szent Márton a néphagyományban„ c. diavetítéses előadásával kezdődik, ezután az érdeklődők tollfosztás bemutatót tekinthetnek meg, illetve libatollból sütemények tojással való lekenéséhez használatos kenőkét készíthetnek. A program libapecsenye- és újbor-kóstolással zárul.

Hidasi Tájház – Hidas: Márton napi szokások felelevenítése, felvonulás.

Fertőhomoki Tájház – Fertőhomok: Fertőhomoki lakodalmi kalács sütése kemencében, Márton napi szokások felelevenítése.

Bátai Tájház – Báta: Gyermekkoromban Mindenszentek táján a kapufélfára helyezett töklámpásokban gyertya világított. Testvéreimmel együtt alig vártuk, hogy édesapánk nekifogjon a tökfaragásnak és alkonyatkor felgyulladjon a sejtelmes fény.  Ezt az élményt szeretnénk közvetíteni az ide látogató családoknak.  Természetesen, ha már tökről lesz szó, akkor sütünk „törött”tököt és tökös-mákos rétest is. S mivel Márton naphoz kapcsolódik az akcióhétvége, az új borok is összemérik erejüket. Közben „tökölődünk” egy kicsit vagyis meghallgatjuk az idősebbek tökkel kapcsolatos humoros történeteit.

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény – Gyomaendrőd: A Márton napi népszokáshoz kötődő jókívánságok ellenértékeként a megörvendeztetett gazdák „bélespénzt és rétespénzt„ adtak a házról házra járóknak. A jelképes „pénzadás” nem volt más, mint finom kelt és töltött süteményekkel és természetesen az addigra kiforrt újborral megkínálni a vendégeket. A programunkban a húzott rétes készítését mutatjuk be az érdeklődőknek, valamint különféle töltött kelt tészták készítésébe vonjuk be látogatóinkat. A programot az újbor kóstolásával zárjuk.

Kondorosi Csárda Múzeum – Kondoros: A Márton napi lakomák elengedhetetlen részét képezték a libasültek. Múzeumunkhoz kapcsolódó vendéglátó egységünk segítségével a libahús elkészítésének számos formájával ismertetjük meg látogatóinkat. A hagyományos libasültek és levesek mellett a modern táplálkozásunkban szereplő libából készült ételek is szerepelnek. A program része természetesen az ételkóstolás, melyhez az újborból kínáljuk vendégeinket. A program szakmai vezetését Dr. Szonda István etnográfus végzi.


Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu