szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Börtöntemetők Magyarországon



A hazai börtönökben kivégzett vagy természetes halállal elhunyt egykori raboknak állít emléket a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Kegyeleti Múzeumának új kiállítása. Az eddig feltáratlan és a nagyközönség számára ismeretlen terület dokumentumait az 1850-es évektől gyűjtötték egybe Hargittai Emil történész, nyugalmazott múzeumigazgató vezetésével.



Börtöntemetők Magyarországon

Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke megnyitó beszédében tipikusan magyarországi kiállításnak nevezte a tárlatot, hiszen máshol az elhunyt rabokat kiadták családjaiknak. „A XX. században a hazai börtöntemetőkben nyugvó egykori fogvatartottak áldozatok voltak �" tette hozzá �", akik áttörték az idegen uralom elviselésének határát, áldozatuk hatása pedig mind a mai napig meghatározza a magyarság szellemiségét.”

Az elsősorban Urbán Tamás fotóművész felvételeit bemutató válogatásban az első dátum 1852, amikor hatályba lépett az osztrák birodalmi büntető törvénykönyv, és ezzel a szabadságvesztés vált a központi büntetési formává hazánk területén is. Az ezt követő években kezdődött meg, de csak a kiegyezés után vált teljessé a magyar börtönök hálózatának kiépítése. A hazai fogházak és fegyházak világának arculatát mind a mai napig ezek az épületek határozzák meg.

Történelmi adatok szerint az első világháborút megelőző időszakban a fogvatartottak létszáma 14-16 ezer fő között volt, majd a Kádár-korszakban, a területileg egyharmadára zsugorodott országban, a húszezret is elérte. A kivégzetteket vagy a börtönökben természetes halállal elhunyt fogvatartottakat egészen a múlt század hatvanas éveinek közepéig külön rabtemetőkben temették el. Ezt a világot mindezidáig nagyon kevesen kutatták, önálló kiállítást pedig még soha nem szerveztek a kérdésről.

A dokumentumokból kiderül, hogy ezeken a temetéseken nem vehettek részt a gyászoló családtagok vagy barátok, mindössze a fegyintézeti lelkész vett végső búcsút az elhunyt fegyencektől. A polgári időkben fejfájukon vagy a sírt jelölő kőkockán név helyett csak egy szám állhatott. A történelem viharai során az elhunytak halotti anyakönyvei jórészt elkallódtak, megsemmisültek, ma tehát nagyon nehéz megmondani, hogy név szerint kik nyugszanak ezekben a sírokban.

A kiállítás dokumentumai között a legkülönlegesebb a márianosztrai börtön rabtemetőjének anyaga. Nemcsak azért, mert közel háromszáz sírhelyet lehet ott megszámolni, hanem azért is, mert a fegyencnők mellé temették az őket őrző vincés apácákat, majd 1951-től ide kerültek az ott raboskodó férfi politikai elítéltek is. A nővérek közül soknak a nevét megőrizték a fejfák, az 1961-ig eltemetett politikai foglyok sírhelyét pedig egy kimutatás alapján lehetett azonosítani.

A kiállításon külön rész foglalkozik a váci rabtemetőben található emlékekkel, ahová még Recskről is szállítottak elhunytakat, továbbá a Sopronkőhidán nyugvó foglyok sírjaival. A legismertebb börtöntemető mégis a 301-es és a 298-as parcella a rákoskeresztúri Újköztemetőben. A dokumentumok arról vallanak, hogy a Gyűjtőfogház rabjait halálukban is meggyalázták, nyomukat is igyekeztek eltüntetni a föld színéről. Nem véletlen, hogy a 301-es parcellában 113 azonosítatlan holttest található, kilétükről, ítéletük politikai jellegéről további kutatások szükségesek. A Kegyeleti Múzeum irattárában az 56-os forradalom után kivégzettek közül 332 személy dokumentumai szerepelnek, közülük a legismertebbek Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai.

A Budapesti Igazságügyi Orvosszakértői Intézet az 1945 és 1962 között börtönökben vagy közkórházakban politikai áldozatként elhunytak számát ezelőtt öt évvel 2774 főben adta meg. A BTI Zrt. Kegyeleti Múzeumának legújabb kiállítása emléket állít valamennyi rabtemetőben nyugvó halottnak.

 

 

További információ:

 

Pénzes Kristóf

kommunikációs csoportvezető

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

penzes.kristof@btirt.hu

06 20 466 6864

 


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu