szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Egyre több a hamvasztás és szórás – változnak temetkezési szokásaink



Az árnál fontosabb a családi hagyomány, amikor arról döntünk, hogy milyen módon akarjuk eltemettetni szeretteinket – így látjuk magunkat. A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI Zrt.) megbízásából április végén elvégzett piackutatás szerint folyamatosan emelkedik a hamvasztások száma. Az Intézet gazdag kulturális programokkal kívánja vonzóvá tenni sírkertjeit a látogatók előtt.



Egyre több a hamvasztás és szórás – változnak temetkezési szokásaink

A Nézőpont Intézet munkatársai ezer budapesti felnőttet hívtak fel telefonon, hogy megismerjék a temetésekkel, temetőlátogatásokkal és temetői szolgáltatásokkal kapcsolatos szokásaikat. Azok között, akiknek az utóbbi években hunyt el valamelyik rokonuk, majdnem 60 százaléknyi azoknak az aránya, akik a hamvasztás mellett döntöttek. A kutatás adatai szerint a fővárosiak mindössze 28 százaléka érzi úgy, hogy azért nem rendelt vagy rendelne koporsós temetést, mert az valamivel drágább, mint az urnás temetkezés. A BTI Zrt. vezetői szerint az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az emberek nem szívesen válaszolnak azokra a kérdésekre, amelyek a pénztárcájukra vonatkoznak. Inkább a családi elvárásokra hivatkoznak, holott csak az utóbbi tízegynéhány évben fordult meg a koporsós és hamvasztásos temetések aránya az utóbbiak javára.

 

A felmérés szerint ma még az emberek kevesebb mint ötöde kéri, hogy szórják szét az elhunyt hamvait – ugyanakkor az eljárás egyre népszerűbb, különösen az idősebbek körében. A legtöbben 100–300 ezer forint közötti összeget szánnának a szertartásra. Van viszont egy szűk réteg, amelyik félmillió forintnál is magasabb összeget lenne hajlandó áldozni egy kiemelt sírhelyért vagy az átlagosnál jobb minőségű kellékekért.

 

Szeretnénk szolgáltatásainkat a lakosság folyamatosan változó elvárásaihoz igazítva fejleszteni – világított rá a kutatás céljára Novák Gergely, a BTI Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A most kapott adatok szerint a 45 év fölötti budapestiek közel fele évente többször ellátogat valamelyik temetőbe, és akkor is itt kér tanácsot, amikor a családban a sajnálatos esemény bekövetkezik. Ez megerősít bennünket abban az elhatározásunkban, miszerint munkatársaink képzésével, a szolgáltatásainkról kialakított egységesebb képpel próbáljuk elérni, hogy a temetés teljes megszervezésével a Budapesti Temetkezési Intézetet bízzák meg – tette hozzá.

 

Népszerű és gazdag kulturális programokkal kívánjuk vonzóvá tenni a fővárosiak számára a budapesti sírkerteket. A Fiumei úti Sírkertben idén már ötödik alkalommal rendezzük meg a Csend Napja kulturális ünnepét – tájékoztatott Simóka Kálmánné dr., az Intézet vezérigazgatója. – Június 14-én vasárnap grafikai kiállítást, kórusmuzsikát, gyermekműsort, megzenésített verseket, komolyzenei hangversenyt, este hatkor pedig St. Martin Lelkek érintése című koncertjét kínáljuk a látogatóknak, amellett hogy óránként indulnak temetői séták és egész nap nyitva lesz a Kegyeleti Múzeum is. Ebben az esztendőben először támogatót is talált a programsorozat: a Pannónia Alkony Életbiztosítás segítségével szervezzük a fővárosiaknak a Csend Napját.

 

A BTI Zrt. tartja fenn az ország egyetlen Kegyeleti Múzeumát, amely idén először önálló programokkal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatához. A Fiumei úti Sírkertben és a Farkasréti temetőben nyugvó legnagyobb magyar színművészekre, írókra, költőkre és tudósokra, legeredményesebb sportolóinkra filmösszeállítással emlékeznek, közben pedig a Holdvilág Kamaraszínház művészeinek zenés irodalmi estjét élvezhetik a látogatók.

 

Április közepén a Budapesti Temetkezési Intézet a Fiumei úti Sírkert után a Farkasréti temetőben is elindította a kultúrtörténeti séták, rendhagyó tanórák sikeres sorozatát, amelyre az elmúlt alig több mint hat hétben máris többen jelentkeztek, mint ahányan korábban egész évben megnézték a sírkert híres emlékhelyeit. A látogatók tájékozódását segíti a közelmúltban elkészült www.farkasretiseta.hu internetes oldal is.

 

 

További információk:

 

Gulyás Erika
Issues Management Kft.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
0%
Pozitív
0%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu