szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Tóth Árpád: Őszi beszélgetés



A címben olvasható "beszélgetés" valójában "beszélgetések" egymásbafűzött láncolata. Az ember és a kozmosz folytat párbeszédet, az égitestek is kommunikálnak egymással. Mindezen szürreális diskurzusok Tóth Árpád elégikus, olykor játékos költői nyelvén.folynak. A befogadó talán első olvasásra nem is észleli, micsoda kozmikus távolságokat ölel magába ez a remek elégia. 

Tóth  Árpád: Őszi beszélgetés
Az első versszak, a kommunikációelmélet nyelvén szólva, a kapcsolatteremtés. A költő nézi a Holdat, de nem akármilyen Holdat, hanem a "pöffedt" Holdat. Ez a kis jelzőcske egyénivé avatja a versszakot, sejteti,hogy itt nem pusztán a későromantika költői toposzait kapjuk vissza, hanem valami pluszt is, a már megszokott ízekhez. Található az első strófában egy remek kis szinesztézia is: sárga Bánat. A Bánat szó sor elején szerepel, nem tudhatjuk, jelentésbelileg is megszemélyesítésről van szó, vagy pusztán a sorkezdő szó okán nagy a kezdőbetű is.
A második strófában ( különben minden versszak nyolcsosoros, négy-öt szótagszámú sorokból áll) a Költő indirekt módon megszólítja az égitestet. A Hold itt már valósággal személlyé válik, lélekké, aki a Föld lélektelenségén csodálkozik el.
A harmadik versszak egyetlen kérdő mondat: lehet, hogy nem is a pusztulás látványa teszi a Holdat fáradttá, inkább csak megpihenni jön a Földre? Ám a negyedik versszak rögtön választ is ad a kérdésre: itt a Hold már közvetlenül megszólal, fájdalmát fejezi ki afölött, hogy az emberek kiirtják egymást és tönkreteszik világukat. Az ötödik szakaszban a két égitest már egymással folytat diskurzust. A Föld fáradt, hiszen az emberek tönkretették. A hatodik versszak pedig mintegy összefoglalja az előzőeket: az emberek rosszak, ezért a világ is rossz.

Értelmezhető a vers akképp is, hogy a Föld a hétköznapi világ, a Hold a magasabbrendű,mondhatni: a művészi érzéseket is magában hordozó világ. Ha így nézzük, a vers voltaképpen váteszi jóslat: a polgári és erőszakos, üres emberi társadalom pusztulásba megy, míg a jóság, a művészet, az Esztétikum emelkedettsége mindig megmarad.

Nyilvánvaló, hogy a költeménynek van háborúellenes éle. Azt is tudjuk, hogy Tóth Árpád rosszul érezte magát ebben a világban. Halállal kacérkodó költő volt Ő,akit -talán bosszúból, talán szeretetből- a Halál gyorsan el is vitt.


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
angyal34
2008-08-23 15:54
Kommunikációelméleti nézőpontból elemezni...Szerintem meredek. A vers pedig közepes.
Beata
2008-08-21 17:26
Szép, szép,de nem a legjobb Tóth Árpád-vers.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
66%
Pozitív
33%
Semleges
0%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu