szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Deák Bill Gyula: Falun volna jó



E dallal Deák Bill Gyula új műfajt alkotott, amit elnevezhetnénk "rusztikus blues"-nak is. Persze,szó sincs népzenéről, netán világzenéről. Igazi blues-nóta ez. Vagy inkább rock? Mindenesetre: sok humor.

Deák Bill Gyula: Falun volna jó

Merthogy feszes, húzós ritmusa van ám ennek a dalnak, olyan dallammal,melyben nagyon jól érvényesül az a világon egyedülálló férfihang, amit Deák Bill Gyula tudhat magáénak, s amellyel oly sok örömet szerzett már oly sok rock- és blues-rajongónak. Ám a dal szövege, hangulata, az valami nagyon különleges. A magyar rocktörténetben azt hiszem, egyedülálló.

Végig bizonytalanságban van a Hallgató afelől, hogy ez most akkor a vidéki életforma dícsérete, vagy a vidéki életformát dícsérő dalok zseniális paródiája. Előbukkannak a falusi élet emberi és nem-emberi szereplői: a postás, aki a híreket hozza, a kutya, a ló, akik barátai az embernek. De nem hozsannázik Deák Bill, nem csinál "magyar westernt" a dologból. Csak egyszerűen- s egyszerűnek lenni mily nehéz!- arról énekel,hogy "falun volna jó..."

Lehet, természetesen, szimbolikusan is értelmezni ezt a nótát. A Falu lehet a megnyugvás, az elmúlásra készülő ember élettere is, a falusi életforma pedig a modern világ folytonos pörgésétől megfáradt ember utolsó menedéke. Mindenki úgy értelmezi ezt a dalt, ahogy szívének kedves.

A mi szívünknek persze mindenképp kedves,akárhogy értelmezzük is, úgyhogy beválogattuk a dalt a jovagyok.hu dalversenyének elődöntőjébe. Innentől fogva már a kedves Látogatókon múlik minden.

Szóljanak, szavazzanak!

 


Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
aknai
2008-07-28 23:32
Nálam még a Best of Deák Billre sem férne rá. sokkal jobb dalai vannak a blueskirálynak.
halacska
2008-07-25 12:44
Nagyon érdekes dal, kicsit muris. De jó. Szeretem a bluest, s ez igen magas színvonalú alkotás. A szerzőket odairhatnátok. És ki írja a cikkeket?Mert azok is nagyon jók.
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
14%
Pozitív
29%
Semleges
57%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu