szöveg
Keresés
Kifejezés:
Miben?

Illés: Még fáj minden csók



A Nagy Generáció beat- korszakának egyik meghatározó dala. Akkoriban azért akarták betiltani, mert túl erotikusnak tartották a szocializmus egyes bürokratái.

Illés: Még fáj minden csók
Mai szemmel-füllel-ésszel mulatságos, de a "fáj" szó gyakori ismétléséből következtettek arra, hogy ez itt valami szabados ármány kíván lenni, melynek egyetlen célja a derék, drága cocilista fiatalság ízlésének rombolása. Ez volt a hatvanas évek, prűdség és álpuritánság korszaka. Hogy miért ál-puritán? Emlékezzünk Hofira: " Ő szereti/Ő nagyon szereti/ Csak azt nem szereti/Hogy más is szereti...". Így volt ez már a hatvanas években is, a szűk elit dollárboltban vette a svájci csokit, ivott és részegen gázolt, miközben láztalan bértollnokok hónapokat vitatkoztak azon, hogy szabad-é a zenében erkölcsileg vitatott dolgokat bennegedni. Úgy látszik, nem ismerték Mozartot, kinek szinte minden zeneművében van egy kis pajzánkodás. A Zene az életet önti hangba, az élethez pedig hozzátartozik a szerelem, a szex, no meg az ezekkel sokszor együtt járó önmarcangolás.

De hagyjuk a múltat, hiszen a Még fáj...ma is nagyon jó dal, beat-remekmű, de azt hiszem,itt nincs jelentősége stílusoknak és skatulyáknak. Szép,ereszkedő,ritmusváltásokkal tarkított dallam, Szörényi sem kiabál, árnyaltan énekel, a szöveg pedig egyenesen fantasztikus, örökérvényű. Szakított Ön valaha már?-kérdezhetnénk cilinderes gentlemann-stílusban, a válasz pedig az lenne: hát persze. Volt már olyan, hogy fájt az élet, igen. Volt már olyan,hogy fájt a szerelem, igen. A Csók? Annak az emléke fáj. Nem nagyon éget, csak megpörköl.

Mint ahogy nagyon sok ifjú hölgy szíve megpörkölődött akkoriban, ha- miután apuciék elmentek otthonról- feltette a kislemezt a lemezjátszóra. Mert ez dal annak a közönség-rétegnek mindennapjairól szól, akik eljártak Illés- koncertekre, megvették az Illés-lemezeket, szerették a Leventét, meg a Bródy Tinit, és szeretik őket ma is, még akkor is, ha azóta voltak évek, mikor ők ketten nem szerették egymást.

Mi is szeretjük az Illést, ezért egyik legjobb dalukat beválogattuk a jovagyok.hu dalversenyébe. Nagy és kis generációk internetezői, tessenek bátran szavazni! És ha szavazás közben sírni tetszenek a régi szép idők után, az nem az Önök hibája.

Kíváncsi vagy, mások mit gondolnak róla? »
Megvan a saját véleményed? »
Hozzászólás
Egy hozzászólás maximum 500 karakter lehet. Még 500 karaktert írhatsz.
Szólj hozzá Te először!
Jó vagy sem? - Felhasználói értékelés
41%
Pozitív
25%
Semleges
34%
Negatív
Ismered, vagy már hallottál róla? Szavazz!
Ahhoz, hogy szavazhass, kérjük lépj be, vagy regisztrálj!
Légy Te is jó! Ha szívesen írnál cikkeket...
Ha szeretnél Te is Jó cikket írni, küldj e-mailt a kultura@jovagyok.hu e-mail címre
Bejelentkezés felhasználóknak
Felhasználónév:
Jelszó:
Bejelentkezés vállalkozóknak

  Hamarosan...
hirdetés
© Copyright 2008. Jovagyok.hu